Sushi

Viime aikoina olen täysin hurahtanut kalaruokiin ja etenkin, kalojen kuninkaaseen, lohen makuun. Kala sisältää runsaasti terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon protskua!
Omalta osalta kalaruokien syöminen on jäänyt viimeisen vuoden aikana melko vähälle, koska pääpainotteisesti ateriani ovat koostuneet kanasta ja erilaisista salaateista.

Intensiivinen opiskelutahti vaatii myös ruokaa aivoille ja KALA on siihen täydellinen vaihtoehto. Nimittäin kalan sisältämät omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä muun muassa aivojen ja keskushermoston kehitykselle ja normaalille toiminnalle.
Yksi lemppari kalaruoka on ehdottomasti sushi!
Harmikseni täällä Joensuussa ei sushiravintoloita ole, eikä edes listoilla kyseistä ruokaa ole tarjolla. Siinä olisi jollekkin huikea bisnesidea! Itse kuitenkin päädyin vetäsemään bambumattoni ja riisiviinietikkani esille ja ryhtyä hommiin.

Sushi on myös ystävällinen opiskelijabudjetille, jos käyttää raaka-aineiden hankkimisessa hieman aikaa ja luovuutta.

15036355_10207804303369491_2125118989224666785_n


MAKIRULLAT – LOHI/TONNIKALA

(4hlö. riippuu nälän määrästä)

Raaka-aineet:
Riisi

  • 4dl sumeshi riisiä / puuroriisi (1-3€)
  • 5dl vettä
  • 3rkl riisiviinietikkaa (Blue Dragon n.3,5€)
  • 2rkl sokeria
  • 2tl merisuolaa

Täytevaihtoehtoja

  • kylmäsavulohi (150g n.3€)
    tai
  • 1tlk tonnikala (n.1€) + 1,5dl majoneesi (n.1€) + 1rkl sitruunamehu
  • avokado (n.4€ pussi)
  • kurkku
  • porkkana

Vielä nämä

  • bambumatto
  • merilevä-levyjä (n.2€/10kpl)
  • soijakastike (n.2€)

+ wasabia
+ japanilaiset syömäpuikot


Kannattaa hyvissä ajoin aloittaa sushin valmistaminen, koska se vaatii aikaa ja sisältää monta vaihetta.

Ensin valmista sushiriisi:

  1. Kaada riisi isoon kulhoon ja huuhtele niin pitkään kunnes vesi on kirkasta. Valuta riisi hyvin.
  2. Kaada riisi kattilaan, lisää joukkoon vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kun riisi alkaa kiehua kunnolla aseta kansi kattilan päälle ja pienennä lämpöä. Anna riisin hautua kannen alla n.10min (välillä sekoittaen ja tarkistaen ettei riisi pala pohjaan!).
  3. Nosta kattila pois levyltä ja anna riisin seistä kannen alla n.15min.
  4. Sekoita tässä ajassa riisinviinietikka, sokeri ja suola pienessä kulhossa. Sokerin pitää liueta täysin seokseen.
  5. Kumoa kypsä riisi laakeaan kulhoon ja lirpauttele riisin pinnalle riisiviinierikkaliuosta. Kääntele varovaisesti esimerkiksi syömäpuikoilla riisiä, mutta ÄLÄ sekoita riisiä.Riisin on jäähdyttävä kädenlämpöiseksi, jonka jälkeen sushirullia voi aloittaa tekemään.
  6. Pilko kaikki täyteainekset ohuiksi suikaleiksi.
    (Jos teet tonnikalatäytteen, niin valuta tonnikalasta neste ja sekoita majoneesin sekä sitruunamehun kanssa)
  7. Aseta bambumatolle lehti merilevää (kiiltävä puoli alaspäin) ja levitä riisiä koko alueelle. Suosittelen kastelemaan kädet kylmällä vedellä, niin riisi ei tartu sormiin.
    Huom! Jätä reunoille hieman “tursumis tilaa” ja merilevän yläpuolelle n.3-4cm tyhjä kohta, jotta sushirulla pysyisi hyvin kiinni.
  8. Painele riisiin koko lehden läpi menevä vako, johon saa aseteltua 2-3 täytettä (esim. lohi+avokado+porkkana)
  9. Aloita käärimään merilevää rullalle käärettorttumaisesti, käyttämällä apuna bambumattoa.
    Parhaimmat sushit tulevat huolellisesti ja tiukaksi käärityistä rullista, koska ne eivät hajoa yhtä helposti.

Suosittelen asettamaan valmiit sushirullat jääkaappiin ja pilkkomaan ne samaan aikaan kostealla puhtaalla veitsellä.
Sushia voi tarjoilla wasabi nokareen ja soijakastikkeen kanssa.
Teen usein raikkaan salaatin sushin kaveriksi, niin riisi ei tunnu yhtä turvottavalta!☺

14980705_10207804303409492_7648285382335111132_n

Bon apetit!
Tästä vaikka vinkkiä tulevaan isänpäivään♥

 

♥Alina

ig &  sc: aligurme

facebooktwittergoogle_plusmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *