9 sääntöä viinien valintaan.

Kuuluisa viini kritikko Karen MacNeil julkaisi useampi sääntö, miten valitaan oikea viini joka sopisi  ruoan kanssa. Tämä on niin yksinketaista ja helppoa. Kiitos Karen.

Alla esittelen Karenin ohjeet viinin valintaan.

 1. Erinomaista erinomaisen kanssa ja tavallista tavallisen kanssa. Jos syö voileipää ja jotain perusruoka se ei mitenkään vaadi erikoisviiniä ja maistuukin paremmalle tavallisen viinin kanssa. Jos ruoka on Super hienoa niin viininkin on oltava.
 2. Kevyt kevyen kanssa, vahva vahvan kanssa. Vahvasti maustetut ruoat oikein vaati vahvan viinin kaverkiseen. Viinin maku menee hukkaan jos se on liian kevyt se on itsestään selvä asia.
 3. Maun voimistaminen ja kontrastin tekeminen. Joskus viiniin avulla voimistetaan eräiden ruokkien makua, lisätään patoihin , risottoihin jne. Tai nautitaan kontrastina ruoan kanssa, jotta ruoan maku olisi mahdollisimman vahva.
 4. Valitkaa suosikiksi viini joka käy kaikkiin ruokavaihtoehtoihin. Tälläisin viineihin kuuluu, Valkoviineista:  Sovingnon Blanc ja kuiva Riesling ja Punaviineistä: Pinot Noir
  pinot-noir_1024x1024
  Pinot Noir

  , Chateauneuf du pape

  Chateauneuf_du_Pape_-_Chateau_Fargueirol
  Chateauneuf du Pape

  , Chianti.

  14
  Chianti
 5. Hedelmäviinit sopii hedelmäruokien kanssa. Ne tuo esille toistensa parhaita puoliaan jos nauttii hedelmäviinit hedelmien kanssa.
 6. Suolaisen kanssa kirpeitä viinejä.
 7. Rasvaisen ruoan kanssa vahvat viinit.
 8. Muistkaa umami se on viides ihmisen aistima perusmaku joka voi syntyä viinin ja esim. juuston nauttimisesta yhdessä. Umami käännettynä japanista tarkoittaa ”herkullinen maku”.
 9. Makeat ruoat ja makeat viinit. Ruoka ei saa olla makeampi kun viini. Valitkaa varovasti. Muuten menee  sekä ruoan että makean ruoan maku pilalle.

 

Nyt kauppaan kokeilemaan valita kuiva Rieslingiä. Lasillinen illallisella afterwork.

 

 

 

Lähde: The Wine Bible. Karen MacNeil

facebooktwittergoogle_plusmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *