Äitiydestä

Päätin kirjoittaa tähän päivään sopivasta aiheesta – äitiydestä. Joku ehkä ajattelee, että minulla on varmasti lapsia kun kerran lähden kirjoittamaan aiheesta, ja jos ei ole niin enhän voi tietääkään äitiydestä mitään. No, minulla ei ole lapsia (ainakaan vielä) enkä tosiaankaan tiedä äitiydestä juuri mitään. En voi tietää miltä tuntuu pidellä omaa lastaan sylissä, ottaa vastaan oman lapsen raivareita tai hellyydenosoituksia.

Tyttären roolissa olen saanut nähdä, mitä äitiys on ja kokea sen, miten tärkeä äiti on. Oma äitini on aina laittanut lapset itsensä edelle. Hän on luonut turvallisen ja ihanan lapsuuden meille. Vaikka joskus ärsytti, ettei äiti antanut esimerkiksi katsoa tiettyjä ohjelmia telkkarista tai valvoa myöhään kouluaikoina, hän tiesi, mikä meille oli parasta. Vaikka joskus varmasti oli taloudellisesti tiukempaa, aina oli hyvää kotiruokaa pöydässä, synttäreinä ja jouluina hienoja lahjoja, mutta mikä tärkeintä, aina äitillä oli aikaa kuunnella ja auttaa, jos apua tarvitsi. Ei minua harmita tippaakaan, ettemme tehneet perheen kanssa ulkomaanmatkoja tai se, ettei aina todellakaan saanut uusia leluja tai vaatteita. Se rakkaus ja läsnäolo on sitä, mistä olen kiitollinen ja sitä kautta olen myös saanut sellaista pääomaa elämään, jota muualta ei saa.

Myös työni lastentarhanopettajana on antanut mahdollisuuden seurata erilaisia perheitä ja äitejä läheltä. Täytyy sanoa, että joskus meillä kasvatusalan ammattilaisilla on paha tapa hiukan arvostella erilaisten äitien tapaa olla äiti. Itse haluan ainakin nähdä ja uskoa, että jokainen äiti on paras ja hyvä omalle lapselle, eikä mikään korvaa äidinrakkautta. Toki joskus näkee, että hanskat ovat  hukassa äitiydessä. Saattaa olla sairautta tai muita vaikeuksia elämässä, mikä vaikuttaa äitinä olemiseen.Kunpa kaikki ymmärtäisivät, että rakkautta on myös hakea apua omaan äitiyteen ja joskus jopa antaa hetkellisesti vastuurooli jollekin toiselle.

Joku on joskus sanonut, että lopulta parasta, mitä minä voin tehdä työssäni on auttaa vanhempia jaksamaan omassa tehtävässään. Omat vanhemmat ovat lapselle tärkeimpiä. Toivon, että olisin edes joskus pystynyt auttamaan jotakuta äitiä. Arvostan jokaista äitiä suunnattomasti. Arvostan sitä rakkautta ja rohkeutta, että on uskaltanut ottaa äidin roolin vastaan. Ehkä minäkin uskallan vielä joskus.

Toivottavasti jokaisella äidillä on ollut hyvä äitienpäivä, olette jokainen huikeita tyyppejä!

-Essiliina

facebooktwittergoogle_plusmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *