Vältä kaamosrasitus ja nauti syksystä

Ensimmäiset konkreettiset muistutukset lähenevästä talvesta, olivat sataneet viimeyön aikana rännän muodossa. Syksy on monille taistelua kaamosta vastaan. Päivät lyhenevät, kesän lämpö on muisto vain ja arkeen ollaan palattu. Synkkä ja märkä sää yhdisettynä arjen hulinaan ja vähenevään valoon altistaa meidät Suomalaiset kaamosrasitukselle.

Kaamosrasitus tarkoittaa nukkumisen ja ruokatottumusten muutoksia. Itse ainakin syysaikaan tunnistan itsessäni  ruokahalun lisääntymisen, hiilarinälän ja unen laadun huonontumisen. Tuntuu, että unentarve on jatkuvassa nousussa, eikä oikein mikään huvita. Selväähän on että edellämainiut asiat taas altistavat painon nousulle ja mielialan vaihteluille.

Pahimmissa tapauksissa kaamosrasituksen lisäksi saattaa itsessään huomata masennuksen oireita. Tätä hyvin vakavaa ja (onneksi) harvinaista ilmiötä kutsutaan kaamosmasennukseksi.

Mikä sitten helpottaa kaamoksen keskellä?

Olen kokenut että arjen pienillä valinoilla pystyn vaikuttamaan suuresti omaan mielialaan ja energiatasoihin.

Itselleni ehdoton helpotus syksyisinä aamuina on kirkasvalolamppu. Ilman piristävää päivänvaloa muistuttavaa lamppua ei minua saisi sängystä ylös lainkaan. Kirkas valo helpottaa heräämistä ja aamuaskareet sujuvat huomattavasti mukavammin.

Pimeän tullen ruokahalu kasvaa ja erityisesti herkkuja tekee mieli jatkuvasti. Hiilari mättääminen ei kuitenkaan pidemmän päälle auta tippaakaan. Terveellinen ruokavalio on tässäkin asiassa avain onneen. Tarvittavien ravintoaineiden (erityisesti vitamiinien) saaminen auttaa jaksamaan, parantaa aineenvaihduntaa ja ehkäisee sairauksilta. Vitamiinilisät ja Superfoodit ovat sykysisin tärkeässä osassa minun päivitäistä ruokavaliotani.

Liikuntaa ei tietenkään saa myöskään unohtaa. Hyvän treenin jälkeinen endorfiiniryöppy takaa huippufiiliksen ja stressitasojen laskun. Liikunta auttaa myös unen laadun parantumiseen ja nukahtamiseen. Itse olen tänä syksynä päättänyt kokeilla mahdollisimman montaa uutta lajia ja sillä tavalla pitää itseni innostuneena ja motivoituneena.

Haaveilu ja unelmointi luovat ihanaa pohjaa tavalliselle arjelle. Unelmat ja niihin pyrkiminen tuovat motivaatiota ja saavat jokaisen nousemaan maanantaina iloisena uuteen viikkoon. Jos maanantai saa itsessäsi aikaan ahdistusta ja ärtymystä saattaisi olla oikea hetki pysähtyä ja pohtia miten elämästä tulisi mieluista. Onnellinen arki on kuitenkin mukavan elämän lähtökohta.

Iloista syksyä!

<3 Eve

 

 

facebooktwittergoogle_plusmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *