Näistä merkeistä voi huomata tekevänsä liikaa cardiota

Aerobisen liikunnan määrä kasvaa näin kevään mittaan, koska ulkona on taas helppo liikkua ja tekee mieli tehdä kunnon hikijumppaa. Aerobisella liikunnalla on paljon hyviä puolia, jonka takia sitä tulisi harrastaa säännöllisesti. Kuten kaikessa muussakin treenaamisessa niin aerobisessa liikunnassakin voi yliampua eli tehdä yhtä asiaa aivan liikaa.

Itsekin olen elänyt joskus sellaisessa harhamaailmassa, että cardioharjoittelu ja kropan kiristyminen olisivat synonyymeja keskenään. Näinhän asia ei todellakaan ole, vaan avainasemassa kiinteytymisessä on oikeanlainen ruokavalio ja MONIPUOLINEN treenaaminen ( voimaharjoittelu, aerobinen ja kehonhuolto). Liiallinen aerobinen treenaaminen voi kääntyä itseään vastaan, koska liika aerobinen harjoittelu syö lihasmassaa ja voi myös nostaa kortisolitasoa kehossa. Tämä hormonitasapainon järkkyminen voikin johtaa rasvamassan kertymiseen varsinkin keskivartalolle. Toisena mainittakoon se fakta, että kehon aineenvaihdunta palaa normaalikulutukselle nopeasti aerobisen treenin jälkeen. Poltat kyllä kaloreita treenin ajan, mutta se ei nosta lepoaineenvaihduntaa samalla tavalla kuin lihasmassa vartalossa tekee. Mitä enemmän kehossa on lihasta- sitä kovempi energiakulutus on!

nimeton

Tässä on muutamia esimerkkejä, joista itse tunnistan tekeväni liian paljon aerobista treeniä:

 • Univaikeudet

Vaikeuksia nukahtaa ja varsinkin pysyä syvässä unessa. Jatkuvaa heräilyä öisin ja tuntuu siltä kuin “kävisi ylikierroksilla”.

 • Mielialat

Väsymyksen tunne on jatkuvaa, Hermostunut olo useimmin, Negatiivisempia ajatuksia, Aloitekyky ja vireystila selkeästi laskee, Päivisin tuntuu, että pää olisi “hieman sumussa”.

 • Fyysiset oireet

Paino ei enää putoa eikä rasva varsinkaan lähden, Lihasjumit ja hidas palautuminen, Verensokerin- ja kortisolitason nousu, Vatsakipuja ja ruoansulatus voi hidastua, kuukautiskierron muutokset, Ihon kunnon muutokset ja kynnet tuntuu herkemmin lohkeilevan.

 

Ennenkaikkea hälyttävin merkki mielestäni on muuttunut ajattelu liikuntaa kohtaan! Alkaa tulla negatiivisia ajatuksia treenaamista kohtaan, joka ennen on tuottanut mielihyvää. Urheilusta on tullut yksitoikkoista, koska keskittyy pelkästään kestävyysharjoitteluun. Tästä merkistä kannattaa ainakin havahtua ja miettiä, onko tehnyt jotakin asiaa nyt liikaa, jos suhtautuminen on täysin muuttunut. Samankaltaisia ajatuksia ja oireita minulla oli esimerkiksi aikoinaan ajautuessani ylikuntoon.

 

 

Jos tunnistat itselläsi näitä samanlaisia merkkejä niin suosittelen sinua kartoittamaan aerobisen harjoittelusi määrää ja tavoitteitasi. Jos tavoittelet kiinteätä, lihaksikasta ja energistä kehoa niin kannattaa suhteuttaa aerobinen liikunta muuhun treenaamiseen ja elämään. Ainakin itse olen kehittynyt paljon paremmin vähentäessäni cardiota ja keskittynyt rakentamaan lihasmassaa sen sijaan. Aina ei tarvitse hien lentää, vaan enemmänkin keskittyä hyvään palautumiseen ja lihasmassan kehittämiseen 🙂

 

 

 

 

<3: Marissa

 

 

 

 

 

facebooktwittergoogle_plusmail

2 kommenttia “Näistä merkeistä voi huomata tekevänsä liikaa cardiota

 • 4.3.2017 klo 00:44
  Kestolinkki

  Hyviä vinkkejä ja muistutuksia kanssatreenaajille. 🙂 Mä oon aina yrittänyt tehdä tosi monipuolista treeniä ja mennä osittain fiilisten mukaan siinä, milloin on vapaata, milloin kardiota, milloin kehonhoitoa ja milloin lihaskuntoa.

  Nora / https://dreamerachiever.com

  Reply
  • Marissa
   7.3.2017 klo 10:44
   Kestolinkki

   Toi on hyvä ja toimivin malli treenata! Ehdottomasti fiilispohjalta, että säilyy se aito innostuskin liikuntaa kohtaan 🙂

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *