Pieniä vinkkejä turvotuksen vähentämiseen

Kaikki varmaan tietävät tunteen, kun aamulla herää vatsa litteänä. Kuitenkin päivän aikana vatsan ulkomuoto kokee suurtakin muutosta. Toisinaan sitä tahtookin olla vatsa litteänä jotakin varten, ja ei ole varaa sillaiseen kunnon turboturvotukseen 😀 Tai sitten muuten vaan huomaa, että omassa ruokavaliossa on jokin mikä turvottaa. Kuitenkin pieni turvotus on normaalia, se on merkki siitä, että kroppasi sulattelee ruokaa. Itseasiassa on enemmän epänormaalia, että vatsa pysyisi litteänä koko päivän. Tässä postauksessa siis vähän pikkuvinkkejä turvotuksen vähentämiseen:

Jos huomaat jonkun tietyn ruoka-aineen jälkeen paljon turvotusta, saattaa olla että juuri sinä et siedä kyseistä ruoka-ainetta kovin hyvin. Yksinkertaisesti poistamalla/vähentämällä sen käyttöä vähennät myös itse turvotusta. Kannattaa tarkkailla päivittäin miten kroppa reagoi mihinkin ruoka-aineeseen, koska olemme kaikki yksilöllisiä. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssin omavaa ihminen mielellään välttää laktoosia sisältäviä tuotteita. Toki voi myös käydä tutkimuksissa testaamassa mitä ruoka-aineita kroppasi ei siedä kovin hyvin.

Prosessoidut ja erityisesti rasvaiset ruuat aiheuttavat turvotusta, koska ne ovat aineenvaihdunnalle hyvin raskaita. Niitä kannattaa muutenkin vähentää epäterveellisyytensä vuoksi.  Pelkkä epäterveellinen ruoka ei ole syy turvotukseen. Myös monet kuitupitoiset ruuat, erityisesti pavut ja osa kasviksista turvottavat. Itse vältän näitä vain silloin, kun haluan olla hyvässä vatsatimmikunnossa. Näinä päivinä syön muita vihanneksia, jotka eivät turvota (esimerkiksi kurkku, tomaatti, kesäkurpitsa). Kuitenkin turvotus voi johtua myös ummetuksesta, joten siinä tapauksessa kuidun lisääminen on hyvä asia. Kuituja lisäessä on myös hyvä muistaa juoda tarpeeksi vettä. Veden juonti kannattaa muutenkin muistaa, jotta kropan nesteet pääsevät kiertämään.

Usein isot annokset turvottavat, joten kannattaa kokeilla syödä pienempiä annoksia tiheämpään tahtiin. Näin maha ei pääse paisumaan isoksi. Myös turvotusta aiheuttaa liian pitkät aikavälit ruokailujen välissä. Syömistä ei siis kannata välttää turvotuksen välttämiseksi, vaikka aamulla näyttääkin hyvältä!

Itselläni ainakin monet makeutusaineet aiheuttavat tosi paljon turvotusta, joten näitä välttelen erityisesti turvotusta vähentäessä. Makeutusaineita on myös hankala sulattaa aineenvaihdunnassa. Kannattaa kiinnittää huomiota tuoteselostuksiin ja katsoa löytyykö kyseisestä tuotteesta makeutusaineita. Myös monet hiilihappopitoiset juomat turvottavat kuplien vuoksi. Jatkuvan purkan jauhaaminen myös aiheuttaa turvotusta, koska ilmaa joutuu maiskuttaessa jatkuvasti vatsaan.

Turvotusta saattaa lisätä myös suola, koska se sitoo vettä. Kannattaa siis tällöin vähentää suolan käyttöä ja lisätä kaliumpitoisia ruoka-aineita ruokavalioon, kuten banaania,tomaattia, parsaa ja perunaa.

Turvotusta voi vähentää kunnon hikijumpalla, jolloin nesteet pääsevät kiertämään ja aineenvaihdunta saa potkua. Urheileminen on myös hyvä keino purkaa stressiä, joka saattaa olla osasyynä turvotukseen. Saunassa hikoilu vähentää nesteturvotusta. Itselläni vihreänteen juonti tai kahvi auttaa vatsan vaivoihin. Olen myös kokenut vihreätee -kapseleiden kiihdyttävän aineenvaihduntaa.

Siinä kaikki tällä kertaa, toivottavasti saatte jotakin tästä napattua 😀

-Isabella

 

 

 

facebooktwittergoogle_plusmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.