MIKSI ON VAIKEA OTTAA KOHTELIAISUUKSIA VASTAAN?

Olen viime aikoina pohtinut, miksi on välillä vaikea ottaa kohteliaisuuksia vastaan. Miksi punastun tai alan välittömästi vähätellä tekemisiäni, suorituksiani ta itseäni, kun joku kauniisti kehuu joskus. Ja ainahan kehumisesta tulee hyvä mieli, sanot sitten itse kohteliaisuuden jollekin muulle tai otat sen vastaan. Muiden kehuminen on mukavaa ja antaa molemmille hyvän mielen. Mutta miksi pitää alkaa vähätellä itseään, kun sen sijaan voisi sanoa kauniin kiitoksen tai antaa vastakehun esimerkiksi.

Ehkä se on tämä suomalainen kulttuuri, jossa kehuminen ei ole kovin yleistä, jossa hellyttelynimiä harvemmin käytetään, ja jossa palautteen aina odotetaan olevan negatiivistä. Ehkä näiden tekijöiden vuoksi on vaikea ottaa kehut vastaan, koska palaute mielletään heti negatiiviseksi tai kehittäväksi kritiikiksi.

Ravintolat, kaupat, kuntosalit, ym palveluiden tarjoajat ja liikkeet ovat täynnä palautelaatikoita. Ja helposti itsekin miellän ne sitä varten, että hei tuonne voin pudottaa postia, kun sain tämän yhden kerran huonoa palvelua. Mutta entäs ne lukuisat kerrat, kun olen saanut hyvää tai erinomaista palvelua, olenko muistanut siitä mainita?

Muissa kulttuureissa on melko yleistä käyttää hellittelynimiä; dear, querido, querida, quapo, quapa, bella etc… mutta Suomessa kun sanot kulta, muru tai kaunis, niin se mielletään imeläksi tai korniksi, tai vain parisuhteessa kahden välisiksi kutsumanimiksi. Mutta muissa maissa saattaa satunnainen kahvilanpitäjä, jota et ole ennen edes tavannut tervehtiä sinua; heippa kaunis…

Kulttuurieroja on mielenkiintoista tutkia ja huomata niiden eroja. Jos ei muuta niin voisimme ainakin täällä Suomessa enemmän kehua toisia ja antaa lämpimän mielen. Tai ainakin opetella ottamaan kehut vastaan kauniilla kiitoksella! Tätä minä haluan ainakin työstää, oppia ottamaan kehut hymyllä ja kiitoksella vastaan, ja muistaa myös oppimaan entistä paremmin rakentavasta kritiikistä!

Ihanaa alkanutta viikkoa jokaiselle, olette upeita!

facebooktwittergoogle_plusmail

Yksi kommentti “MIKSI ON VAIKEA OTTAA KOHTELIAISUUKSIA VASTAAN?

  • 22.1.2019 klo 14:33
    Kestolinkki

    Ajatuksesi ovat kauniita ja kieltämättä ihailen niitä myös Sinua . Kaikkea hyvää Sinulle ja toivotaan että unelmistasi tulee tosia . Uskoisin että ihmisten vaatimattomuus teettää sitä että vähättelee omia tekemisiään ja ajatuksiaan,mutta eihän se (ainakaan minusta) ole kuin kaunista että ihminen ei turhaan kohota itseään.
    Hyvää kevään jatkoa Kauniille Rosa Natalialle !

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *