OPISKELUNIKSIT JA -VINKIT

Opiskelen itse tällä hetkellä toista korkeakoulututkintoani. Aloitin tänä syksynä opiskelemaan Haaga-Heliassa linjalla: Johdon assistentti ja kielet.

 

Opiskelua on siis taustalla jonkin verran, ja edellisen korkeakoulututkintoni suoritin vuotta nopeammin kuin tutkinto normaalisti kestäisi. Voisi siis sanoa, että olen ollut melko tehokas, ja arvosanatkin olivat hyviä.

 

Aattelinkin siis jakaa omat vinkkini ja niksini opiskeluun ja oppimisen tehostamiseksi!

 

Aluksi kannattaa pohtia omaa motivaatiota opiskelua kohtaan, sillä motivaatio on se tekijä, mikä vie eteenpäin. Jos haluaa oppia, niin keksii keinot siihen. Oli sitten kyseessä minkä tahansa asian oppiminen.

 

Seuraavaksi kannattaa todella pohtia, mitkä tekijät synnyttävät oppimisen sinussa. Onko se kuuntelu, kirjoittaminen, lukeminen vai esimerkiksi asian opettaminen muille?

 

Itselläni toimii asioiden lukeminen ja omien muistiinpanojen tekeminen. Rakastan tehdä mindmappeja ja erilaisia havainnollistavia taulukoita esimerkiksi.

 

Kun puhutaan tehokkuudesta oppimisen yhteydessä, niin suosittelen asioiden priorisointia. Mikä kurssi tai taito on se, jolle annan kaikkeni, mitä haluan oikeasti oppia, ja mistä hyödyn eniten? Esimerkiksi: keskityn nyt vain pääsemään läpi juridiikan kurssin, mutta annan kaikkeni jollekin kielen opiskelulle, sillä haluan tulla siinä hyväksi. Kaikessa ei tarvitse olla paras ja saada aina vaan parhaita arvosanoja. Opi siis priorisoimaan oikein.

 

Priorisointiin liittyy myös läheisesti aikataulutus. Kirjoita ylös, mitä sinun tulee tehdä tiettyyn päivään mennessä. Aikatauluta opiskelusi tasasin väliajoin pitkälle aikavälille, jottet huomaa ennen koetta tai tenttiä, ettet ole kerranut asiaa yhtään. Esimerkiksi: joka tiistai hyppytunnilla luen ruotsin sanoja. Ja mikä on sen kivempaa, kun saa vetää puumerkit jonkun tehtävän päälle; etätehtävä 1 tehty!

 

Aina tulee kuitenkin päiviä, kun motivaatio meinaa loppua ja väsyttää. Silloin tarvitaan kuuluisaa ’can do’ -asennetta. Mieti, että kun nyt luen ja teen, olen nopeammin lähempänä tavoitettani. Tartu siis nopeasti tuumasta toimeen, äläkä jää vellomaan väsymykseen.

 

Muita vinkkejä:

  • Pidä puhelin pois, kun opiskelet.
  • Pidä taukoja tasasin väliajoin; anna aivolle happea ja energiaa! Mene ulos seisomaan hetkeksi, hengittele syvään, tee taukojumppa tai juo kuppi kahvia ja syö terveellinen välipala.
  • Muista palkita itsesi ja olla ylpeä itsestäsi.
  • Riittää kun teet parhaasi olosuhteisiin nähden. Älä vertaa koulumenestystäsi muihin, sillä sinä opiskelet itseäsi varten ja olet itsestäsi vastuussa.
  • Kertaa oppimisia asioita ja pyri käyttämään niitä rohkeasti käytännössä.
  • Piristä opiskeluasi: lue kaverin kanssa, tentatkaa yhdessä, osta uusia kyniä ja tee opiskelupaikasta sinulle mieluisa.
  • Muista huolehtia tasapainoisesta ja terveellisestä elämästä, jotta jaksat! Nuku ja syö hyvin, sekä liiku sinulle sopivalla tavalla. Anna itsellesi tarpeeksi vapaa-aikaa, että jaksat!

 

Mitä sinä opiskelet, ja mitä hankaluuksia koet opiskelussa? Mitkä tekijät edistää sinun opiskeluasi ja oppimisprosessiasi?

 

Opiskeluterkuin,

Rosa

facebooktwittergoogle_plusmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *