TARINOISSA ON VOIMAA

Oletko inspiroitunut omaelämäkerroista? Samaistunut puhujaan, joka on kertonut oman tarinansa? Antanut tykkäyksiä niille, jotka jakavat tarinansa kuvien, sanojen, tekstien tai videoiden muodossa? Vakuuttunut, voimaantunut tai herkistynyt tarinallisesta kertomuksesta?

 

-Niin minäkin! Sillä tarinoissa on voimaa; ne ovat aitoja, ja niihin voi samaistua. Tarinoiden voima piilee juuri siinä, että kuulija tai lukija voi samaistua niihin. Kertoja kertoo tarinansa, paljastaa itsestään enemmän, on avoin ja jopa haavoittuvainen. Kertoja on kohdannut ongelman tai haasteen, hän on ratkaissut mahdollisesti ongelmansa tai kiertänyt haasteensa, joka tapauksessa elämä on mennyt eteenpäin ja ongelma tai haaste on historiaa, josta kertoja on päässyt tähän hetkeen; johonkin lopputulemaan.

 

Miksi sitten samaistumme ja vakuutumme tarinallisesta kertomisesta? Kaikilla meillä on tarinamme, lähtökohtamme, olemme kaikki kohdanneet isompia tai pienempiä haasteita ja ongelmia matkamme varrella, olemme ratkaisseet ne tavalla tai toisella, sillä nyt olemme tässä. Pystymme samaistumaan tarinoihin ja kertojaan, vaikka tilanteet ja ongelmat olisivat täysin erilaisia, kaava on silti sama. Heijastamme tunteitamme, tekojamme ja omia tapahtumiamme kertojaan, ja koemme tarinan omakohtaisesti, joka tekee tarinasta voimakkaan.

 

Tarinoille tunnusomaisia piirteitä ovat:

 • pohjustus ja asioiden esittely, toisin sanoen lähtökohta.
 • ongelma tai haaste.
 • lopputulema, ongelmanratkaisu tai haasteesta ylitsepääseminen.

 

Osana tarinoiden kertomista ja tarinallistamista opiskelin myös videoiden kuvausta ja videoiden käsikirjoitusta. Huomasin välittömästi käsikirjoituksien ja tarinoiden välillä yhteyden; molempien rakenne on sama (ks. tarinoille tunnusomaiset piirteet).

 

Videoiden kuvaamiseen liittyy paljon nippelitietoa ja tekniikkaa, joihin en aio sen enempää mennä, mutta pohditaanpa hetki seuraavia asioita, jotka liittyvät niin videoiden kuvaamiseen, käsikirjoittamiseen kuin tarinoiden kertomiseenkin:

 

 • Videota kuvatessa on tärkeä pohtia, mitkä tekijät näkyvät kuvassa. Tämä kuulostaa melko yksinkertaiselta asialta, mutta kun asiaan syventyy, nousee mieleen monia asioita:
  •  kuvassa näkyy taustalla asioita, jotka ei liity asiaan, kenties uskottavuus voi kärsiä.
  •  kuvassa näkyy vain vähän tai yksi asia, huomio voi kiinnittyä liakseen yhteen asiaan.
  • tukevatko kuvassa näkyvät asiat tarinaa?
 • Käsikirjoitettu video etenee luontevasti, siinä on tarinan elementit, joka tekee videosta mielekkään. Käsikirjoittamalla videon vältetään myös virheitä.
 • Tarina ja draaman kaari tekevät videosta mielekkään, on tärkeää siis huomioida tarinan elementit videota kuvatessa.
Tehtävään liittyvä käsikirjoitukseni

(Postaus on osa oppimispäiväkirjaani liittyen kesäopintoihini)

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *