Laatua sinulle!

Ruokaostoksilla saa päänsä helposti pyörälle, kun pohtii eri vaihtoehtojen välillä. On kotimaista, espanjalaista, hollantilaista, Ruotsalaista, saksalaista, luomua, kotimaista luomua ja sitten on vielä myyntitekstein varustellut pakkaukset, jotka viittaavat yksi toistaan ovelammin ”terveellisempään” valintaan. Useimmat näistä mainostekstistä on harhaan johtavaa soopaa, jonka printtaaminen paketin kylkeen on vain puhdas mainoskikka.
Tässä muutamia tulkintoja yleisimmin käytetyistä mainosteksteistä: ”Ei lisättyä sokeria”=Sisältää sokeriakin myrkyllisempää lisättyä shaissea. ”Vähemmän rasvaa”=Vähennetty rasva on korvattu sokerilla. ”Sisältää omega3!”=Tuotteessa on pisara omega3, mutta suuria määriä (lue: haitallisessa suhteessa) omega6. ”Sisältää Aloe veraa”=Tuotteessa on 0,000000001 milligrammaa aloeta, jotta se saatiin printattua paketin kylkeen. Tai vaikka rasvattoman maitopurkin kyljestä: ”Hyvä Kalsiumin ja D-vitamiinin lähde”…HOX HOX!? Tarvitseeko sinun todella juoda jätelitkua saadaksesi näitä? EI TARVITSE. Meille on tarjolla 100 kertaa parempia kalsiumin ja D-vitamiinin lähteitä, eikä suinkaan tarvitse tulehduttaa elimistöä tuolla nesteellä vastapainoksi.

Mennääs HeVi-osastolle, missä vältetään pahimmat mainostekstit ja keskitytään ennemmin siihen itseensä, eli puhtaisiin raaka-aineisiin. Ainut myyntivaltti on kilohinta ja tuoreus – ja kotimaisuus, tottakai.

Kuinka sinä käyttäydyt hedelmien ja vihannesten kanssa? Katsotko ulkonäköä? Etsit ehkä mahdollisimman isoa ja raikkaan näköistä yksilöä kutakin lajia? Vai oletko kotimaisuuden kannattaja, tai kenties nuukailija, joka etsii aina sen halviman porkkanan?

Parasta on tietenkin valita kotimainen luomu, mutta aina sitä ei ole saatavilla. Ei kaikkialla, eikä kaikesta. Mitä sitten valitset?

Itselläni vaa’an toiselle puolelle asettuu yleensä kotimainen tuote. Tämä on selvää, mutta mites toinen puoli? Saatat ehkä ajatella, että siellä on se edullinen espanjalainen kutittelemassa kukkaronnyörejä? Ei todellakaan. Kierrän kaukaa. Toiselle puolelle asettuu luomu. Vaikka luomu ei olisi kotimainen, se on silti luomu.
Mitä se sitten tarkoittaa?
Saadakseen luomumerkinnän, kriteerit ovat erittäin tarkat. Siellä ei käytetä torjunta-aineita (tähän on kai joku tarkka raja, minkä verran tilalla saa käyttää? En tiedä?), eli tuotantoa ei myrkytetä. Se, että tuote on kotimainen, tai lähituotantoa (vaikkapa kilometrin päässä kyseisestä ruokakaupasta), se on silti myrkytetty karkoitteilla ja ties millä. Vaikka tuenkin kotimaisuutta kaikin tavoin, miten suinkin voin, joudun silti valitsemaan kotimaisen ja luomun välillä itseni eduksi.
Onneksi tällainen tilanne tulee harvoin vastaan, sillä suomessa on paljon luomutuotantoa. Valinta kotimaisen ja kotimaisen luomutuotannon välillä on helppo, sillä minun ei tarvitse ajatella siniristilippua lainkaan 🙂

Mitä sitten tulee hintalappuun, niin laatu tietenkin maksaa. Itse kuitenkin maksan mielelläni siitä, ettei minun tarvitse saastuttaa kehoani. Olisi myös surullista, jos luomutuotantoa tuottavat tilat lopettaisivat toimintansa kysynnän puutteen vuoksi. Itse haluan tukea heitä ja kannustaa muitankin panostamaan laatuun massatuotannon sijaan.

Näppärällä aasinsillalla pääsemmekin massatuotantoon.
Mainitsin aikaisemmin ’sen isoimman yksilön’, geenimutaatiovihanneksen, joka on silkkaa kasvulannoitteiden tuotosta. Jos vertaat esimerkiksi massatuotantokemikaalimyrkkybataattia luomubataattiin, huomaat eron.
Lisäksi mainitsin raikkaan värin, mikä saadaan usein hedelmiin ja vihanneksiinkin lisäämällä pintaan lisää kemikaaleja. Fresh, hoh?

Mites lihatuotanto?
Esimerkiksi lempparini, lohi. Ostan nykyään vain ja ainoastaan luomulohta! Miksi sitten maksaa tuplat, tai jopa kolminkertainen hinta lohifileestä?
Sen lisäksi siis, että luomulohi mistuu paremmalle… Kasvatettu lohi, alias massatuotantolohi, kasvatetaan rehuilla, jolloin lohen luonnollinen omega3 ei pääse kehittymään. Tällöin lohessa on yleensä suhteessa enemmän omega6 kuin omega3 rasvahappoja, joka tekee siitä jo itsessään myrkyllisen terveydelle.
Omega6 – Omega3 suhde tulisi olla VÄHINTÄÄN  1:3, mielellään enemmänkin (1:9). Toki Omega6 rasvahappoja tarvitaan, mutta niiden saannin ollessa isompi kuin Omega3:n saanti, alkavat ne saada aikaan erilaisia sairauksia ja häiriöitä elimistössämme. Lisäksi Omega6 syrjäyttää Omega3:n terveyshyödyt. Nykypäivänä salakavala Omega6 piiloutuu kaikkialle, joten vähintä, mitä voit hyväksesi tehdä, on syödä laadukasta Omega3-valmistetta JOKA PÄIVÄ!
Etenkin, jos syöt mitään prosessoitua tai pahimmassa tapauksessa eineksiä.
Olet ehkä jo ihmetellyt, mistä jatkuvat tulehdustilat ja sairastelu johtuu?

Kanassa sama juttu. Luomukanat saavat kasvaa vapaasti, syödä luonnollisesti ja kasvaa hitaasti. Niihin ei kehity stressihormonia, kuten massatuotannon kanoihin, eikä niille varsinkaan syötetä hormoneja, joista liha sitten kasvaa. Summasummarum kaikki kasvatettu, myös lohi, yritetään saada kasvamaan mahdollisimman nopeasti. Olen jopa kuullut, että kanat saataisiin pikkutipusta VIIDESSÄ VIIKOSSA (??!) täysikokoisiksi?? Siinä voi miettiä, mitä suuhunsa tulee pistäneeksi?
Omasta mielestäni luomukana maistuukin paremmalle. Ei tule sellaista ”pissinmakua”, minkä maustamattomista kanoista ainakin itse sain, ja siihen minun kanansyöntini loppupeleissä jäikin, kun tuo sivumaku alkoi tökkimään, eikä elimistöni enää halunnut syödä sitä. Ajatuskin etoi. Sitten löysin luomukanan – ja taas maistuu! Hassua kyllä, kun tuota asiaa ajattelee, niin luomukana maistuukin jotenkin….stressittömältä?

Punaista lihaa en juurikaan edes syö, mutta jos syön, luomu pätee jälleen.

Laadukkaan ravinnon teho näkyy omalla kohdallani myös siinä, että jaksaa paremmin! Olen aina ollut reipas syömään, mutta silti minua alkoi huikoa todella helposti. Nykyään, vaikka ruoka-ajat venyisivätkin, en koe heikotusta. Tästä suurin kiitos menee ehkä kuitenkin lisäravinteilleni, joita olen alkanut käyttää kuukausi sitten. Samoin mieliteot ovat vähentyneet huimasti, enkä enää syökään niin paljon kuin ennen. Mainittakoon tuotteista sen verran, että ne ovat kasvipohjaisia, ei sisällä maitotuotteita, eikä lisäaineita, saati mitään myrkyllistä. Tuotteet sisältävät 30:n kasvin, hedelmän ja marjan uutteet, eli ovat erittäin hyvin imeytyvässä muodossa. Lisäksi hintakaan ei päätä huimaa päivätasolla.
Sen enempää en ala niistä tässä kertomaan, vaikka mielelläni intoilisinkin niistä vaikka sivullisen lisää! Löydätte niistä kaiken tiedon seuraavasta linkistä, mistä voitte myös itse tilata omanne:

http://www.juiceplus.dk/+vb00474

PS. Tuotteet ovat lapsille (alle 21v) ILMAISIA!!

Mielestäni aivan mahtavaa, että joku yhtiö on niin sydämenasialla lasten ja nuorten laadukkaamman ravinnon asialla, että tarjoavat sen ilmaiseksi! <3

Facebooktwittermail
Viivi

Viivi

www.viiviback.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *